Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 duże marchwie
- 2 duże cebule
- pęczek pietruszki
- 25 – 30 dag żółtego sera
- 4 jajka
- 1,5 szkl. kaszy manny
- 3/4 szkl. oleju
- pieprz, sól
Na początku należy przygotować sobie blachę do pieczenia – smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia (nie folią aluminiową!):
1. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w grube paski:
2. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i to samo robimy z marchewką i cebulą:
3. Dodajemy posiekaną pietruszkę:
4. Dodajemy starty żółty ser i jaka:
5. Dodajemy kasze manna, olej, sól i pieprz.
6. Całość dokładnie mieszamy:
7. … a następnie wykładamy na blachę, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika.
8. Piec 1 – 1,5 godz. w temp. ok. 200 st. Ja wyłączam piekarnik gdy wierzch pasztetu jest wyraźnie zrumieniony.
Pozostawić do wystygnięcia, podawać na zimno z sosami na bazie jogurtów. Doskonale pasuje sos tzatziki.