Pasztet z cukinii

Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 duże marchwie
- 2 duże cebule
- pęczek pietruszki
- 25 – 30 dag żółtego sera
- 4 jajka
- 1,5 szkl. kaszy manny
- 3/4 szkl. oleju
- pieprz, sól

Na początku należy przygotować sobie blachę do pieczenia – smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia (nie folią aluminiową!):

uuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Cukinię oczyszczamy z pestek i kroimy w grube paski:

 

 

uuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i to samo robimy z marchewką i cebulą:

 

 

444444444444

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Dodajemy posiekaną pietruszkę:

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Dodajemy starty żółty ser i jaka:

 

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Dodajemy kasze manna, olej, sól i pieprz.

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Całość dokładnie mieszamy:

 

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. … a następnie wykładamy na blachę, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika.

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Piec 1 – 1,5 godz. w temp. ok. 200 st. Ja wyłączam piekarnik gdy wierzch pasztetu jest wyraźnie zrumieniony.

 

 

 

hhhhhhh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozostawić do wystygnięcia, podawać na zimno z sosami na bazie jogurtów. Doskonale pasuje sos tzatziki.